Het geheim van een goede elevator pitch

25/06/2013
Tim Cremers

Ik ontmoet geregeld sprekers en ondernemers die een elevator pitch verzorgen. Een mini presentatie van slechts enkele minuten waarin ze hun bedrijf onder de aandacht brengen. Dat blijkt lang niet altijd even gemakkelijk. Spreken in het openbaar is en blijft een vak. Als spreker coach geef ik elevator pitchers graag enkele handvatten mee:

1 Inspireer! Dus geen bullets!

Mensen worden meegenomen door een verhaal. Een inspirerend betoog dat ze kunnen navertellen. Daar heb je geen powerpoint met bullets voor nodig.

2 Verras (en win sympathie)

Start je pitch uitdagend. Met iets spannends, een vraag, een prikkeling, anekdote, actualiteit, een grap of … iets wat reactie oproept. Een goede film begint ook niet met de titel. Jouw verhaal ook niet.

3 Ken je publiek

Veel sprekers vergeten in te zoomen op de ontvanger. Stel jezelf voor elke presentatie de volgende twee vragen: 1. Wat wil ik dat mijn publiek door mijn presentatie gaat doen/laten? 2. Wat kan ik doen om dat te bereiken?

4 Toegevoegde waarde

Niet je product, maar wat je betekent voor je klanten staat centraal. Vertaal je verhaal naar een pakkende kernboodschap en een beloftevol einde (jouw beloofde land!). Roep op tot actie, zet aan tot beweging.

5 Up

Mensen zijn visueel ingesteld. Als jij zorgt dat je ‘up’ bent, dan win je aan zeggingskracht. Straal passie uit in woord en gebaar. Dat werkt aanstekelijk.

6 Oefen!

Slechts weinig mensen zijn als geboren presentatoren in de wieg gelegd.

Oefen met Timboektoe! Mail naar tim@timboektoe.info of bel me op 0634940420 als je interesse hebt in een pitchtraining of speech coaching.

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *